Destinationskollen: Reykjavík – Island

Reykjavik – En spännande destination med fascinerande historia och otroliga möjligheter! 

Reykjavík är så mycket mer än bara en destination. Det är en plats där spännande möjligheter omges av otroliga landskap, där otaliga äventyr lockar och en mängd naturliga underverk väntar. 

Nedan hittar du tips och råd om resa till Reykjavik och hur du tar dig runt, praktisk information och guidning om det bästa Reykjavík har att erbjuda. 

Reykjavik som område är landets största och mest befolkade stad och för närvarande hör 211.282 personer hemma här, det är två tredjedelar av hela isländska befolkningen! 

Även om det är en av världens minsta huvudstäder, är det fortfarande tillräckligt stort för att innefatta sex storstadsområden, med Reykjavik som den största med en befolkning på 121.230. Varje distrikt har sitt eget valda råd som styr samhället och ansvarar för genomförandet av lagligt bestämda projekt. 

Staden lyckas kombinera en fantastisk blandning av hip och hälsosam atmosfär utan den stress som vanligtvis följer en kosmopolitisk storstad. 

En plats där spännande eventmöjligheter omges av otroliga landskap, äventyr och naturens underverk.

Våra bästa konferens- och boendetips

Harpa
Ett slående tillskott till den isländska och europeiska kulturscenen är Harpa, Reykjaviks konserthus och konferenscenter och mottagare av den prestigefyllda Mies Van der Rohe-priset för arkitektur. 

Harpa är ett av Reykjaviks största och framstående landmärken. Det är ett kulturellt och socialt centrum i hjärtat av staden och har en fantastisk utsikt över de omgivande bergen och Atlanten. Harpa är ett förtrollande resmål för fascinerande resenärer och sin storskaliga prisbelönta arkitektur har lockat 4 miljoner gäster sedan den öppnades den 4 maj 2011. 

Konserthuset och konferenscentret Harpa Reykjavik erbjuder de bästa faciliteterna för konserter och konferenser i Nordeuropa. Harpa har fått många priser. Harpa valdes ut som en av de bästa konserthallarna i det nya årtusendet av den prestigefyllda tidningen Gramophone magazine och valdes till den bästa prestationsplatsen 2011 av Travel & Leisure magazine. Hösten 2012 har Harpa fått det prestigefyllda priset som Best MICE Center i Nordeuropa. 

101 Hotel
Ett boutiquehotell med medlemskap i Design Hotels. Det ligger i hjärtat av centrala Reykjavik intill det isländska operahuset. Företag, restauranger, kaféer och affärer ligger i närheten. 

Canopy Reykjavík
Canopy är ett energivande hotell i hjärtat av Reykjavik. Koppla av i sköna rum och sviter, inredda i nyanser av havsblått och vulkaniskt grått. Rummen har bekväma plyschsängar, ett minikylskåp, 48” TV, Nespresso kaffebryggare och Wi-Fi finns så klart på hotellet. 

Varje morgon serveras en underbar gratis hantverksmässig frukostbuffé i hotellets eleganta restaurang. För de som är i farten, erbjuder hotellet en praktisk Canopy-frukostväska med lokala smaker levererade till rummet perfekt för frukost utomhus. Mat är en upplevelse här, I byggnaden finns Geiri Smart Restaurant ett ställe där prisbelönta kockar möts för att skapa originella kulinariska äventyr. 

Det finns mycket att upptäcka på detta hotell i Reykjavik, som lokal konst, en frodig gård och kostnadsfria kvällsavsmakningar av lokala drycker och kanapéer. Koppla av i hotellets bar eller kafé, eller arbeta upp lite svett på gymmet. Eller varför inte låna deras cyklar för att ta en egen tur runt den vackra staden?

Fosshotel
Hotellet öppnade 2015 och är det största hotellet på Island med 320 rum. Restaurangen Haust (höst) rymmer 200 personer och erbjuder en fin detaljerad upplevelse där varje måltid är verkligen utsökt. Restaurangen är uteslutande designad av den isländska inredningsaren Leifur Welding. 

Beergarden är den perfekta platsen att varva ner efter en lång dag med att utforska staden. Smaka på några av Islands finaste ölsorter och njut av lokalbefolkningen samt medresenärer. 

Om du behöver frigöra din energi, har hotellet ett gym som är öppet dygnet runt för alla hotellets gäster och Fosshotel Reykjavik Spa öppnas 2016. Spaet är utformat som en sann fristad och erbjuder olika behandlingar och fullständig avkoppling. 

Hotellet har åtta konferens- och mötesrum utrustade med all den senaste utrustningen och de faciliteter du behöver för din konferens, affärsmöte, utställning mm. Den största konferenslokalen Gullfoss ligger på andra våningen och kan delas in i två separata rum. Svartifoss är en lite mindre lokal och är mer lämplig för mindre möten och mottagningar. 

Matupplevelser vi rekommenderar

”En med allt”, anses av många vara Islands nationalrätt. För de som inte har hört talas om det, är det en varmkorv serverad med stekt och rålök, söt senap, ketchup och remoulad i en mycket mjuk fluffig bulle. Även om ”Bæjarins Best” varmkorvsstånd i centrala Reykjavik förmodligen är den mest kända platsen som serverar denna läckra maträtt, ”Ein med allt” finns den förberedd i de flesta kiosker och ”Hot Dog-stands”. För lite mer alternativa tag, gå till Ísbúðin Laugarlæk, där du får en extra köttig korv med potatissallad och såser – eller ännu mer traditionella isländska påfyllningar. 

Kaffivagninn
Detta är ett av Islands äldsta restauranger. Kaffivagninn grundades ursprungligen som matbil 1935 och har varit på sin nuvarande plats sedan 50-talet. När Grandi var främst ett fiskeindustriområde var Kaffivagninn seglarens huvudsakliga hangout, men genom åren har detta avslappnade café dragit en bredare publik. Tonvikten ligger på fisk och skaldjur som tillreds på traditionellt isländskt sätt. 

DILL
En obligatorisk medlem på listan är DILL, Islands enda Michelin-stjärniga restaurang. Den grundades och drevs ursprungligen av Gunnar Karl Gíslason, nu chef för Michelin restaurangen Agern, som ligger i Grand Central, New York. Idag leder Ragnar Eiríksson arbetet med att vårda arvet under påverkan av den nya nordiska matkulturen. Ragnar är även han en veteran, som jobbat på Noma och The Paul i Köpenhamn. Det finns endast platser för 30 personer på DILL vilket betyder att du måste boka i förväg. Du kan dock sätta upp dig väntelistan och hålla tummarna. 

Matur & Drykkur
Sist men inte minst restaurangen Matur & Drykkur (det betyder helt enkelt ”mat och dryck”). Inspirerad av den isländska köksbibeln, Hushållets kokbok och dess anor från 50- talet, serverar denna restaurang gammalskansk isländsk mat med en modern twist. Deras signaturfat är utan tvekan den marinerade, glaserade och torkade torskens huvud. Tilldelat en ”Bib Gourmand” av Michelin, Matur & Drykkur har ett utmärkt värde för pengarna.