Destinationskollen: Marrakech – Marocko

Marocko – Ett land fyllt av vibrerande städer, härliga stränder, dramatiska berg och vacker öken.

Ett av de nordligaste afrikanska länderna med en exotisk kultur där afrikanska, arabiska och koloniala franska kulturen blandas till ett utsökt myller! Det kanske inte är det första landet man tänker på som företagsresmål – men här finns det så många guldklimpar att det vore skamligt att avfärda ett helt land utan att ens ta sig en närmare titt.

Men med en area lika stor som Sverige är det inte lätt att veta i vilken ända man ska börja för att hitta ett riktigt bra resekoncept. Vi har i denna artikel valt att fokusera på ett av de vanligaste resmålen – men med en twist – nämligen Marrakech.

Våra bästa boendetips

Ksar Char-Bagh
Som ett eget litet privat palats reser sig detta fantastiska boutiquehotell upp i vad som bara kan beskrivas som en paradisliknande miljö strax utanför Marrakech stadskärna. Med endast ett fåtal rum passar detta för de små sällskapen som vill ha en magnifik upplevelse. Restaurangen odlar sina egna grönsaker i hotellets trädgård, och en lunch inmundigas definitivt bäst vid foten av poolen.

Hotellet har även ett större orangeri med eget restaurangkök för större tillställningar och fester!

La Sultana
Mitt inne i den myllrande stadskärnan, in på en liten, liten gränd hittar ni en stor gyllene dörr. Bakom denna kliver ni in i en härlig och väldoftande oas. La Sultana är ett litet och intimt hotell byggt kring ett antal riader (innergårdar). Varje riad och rum har sin egen stil, inga två är likadana. Kliv upp på taket i solnedgången och drick Marockanskt te och lyssna till böneutropet från moskén ett par kvarter bort. En nära oslagbar upplevelse!

Hotel Sofitel Marrakech Palais Imperial
För de lite större sällskapen som även har behov av större konferensrum och fler faciliteter behöver man inte börja tumma på kvaliteten. Hotel Sofitel ligger bara ett stenkast från medinan och här finns allt du behöver och lite till med en fantastisk miljö och inramning! För de som även är intresserade av nattliv eller shopping hos de större modehusen ligger Sofitel optimalt till med gångavstånd även till detta.

Les Terres D’Amanar
Det här är en upplevelse helt annorlunda från ovan nämnda – och en som inte bör missas. Upp mot bergen, bort från stadens puls. Vid foten av Atlasbergen hittar ni denna eco-resort. Byggt med material från platsen och med tekniker och stil från Berber-folket är denna resort en av de mer harmoniska platser vi besökt. För de sällskap som vill fokusera på teambuilding eller uppleva något helt annat än stadens puls rekommenderar vi starkt ett besök hit. Förutom hotellet finns här även en hel ”park” med teambuildingaktiviteter så som klätterbanor, vandringsleder, bågskytte och zipline för att bara nämna några.

Tälta i öknen
Vill du lyfta din Marrakech-vistelse ytterligare ett snäpp måste du passa på att tälta i öknen. Bara ett stenkast utanför stadens gränser, eller en kort fyrhjulingstur ut i öken, finns det flertalet fantastiska platser att tälta på! Här hittar du både mer och mindre fasta camping och glamping-alternativ. Och vill du lyfta det ännu en nivå kan du även få ditt eget tillfälligt uppbyggda lyx-beduinläger. Med nästan alla bekvämligheter som ett enklare hotell, men mitt ute i öknen under stjärnorna. En magisk upplevelse och ingenting mindre.

Matupplevelser vi rekommenderar

La Maison Arabe
När du kliver in genom dörrarna här möts du genast av en lugn och varm känsla. Med fantastisk inredning, genomtänkt in i minsta detalj och en superb meny andas varje millimeter av detta ställe Marockansk lyx. La Maison Arabe var det första riad-hotellet i Marrakech, men du behöver inte vara hotellgäst för att få njuta av denna old school-elegans, utan dess restauranger är öppna för alla som vill ha en minnesvärd kväll. För en helt igenom Marockansk upplevelse rekommenderar vi hotellets huvudrestaurang. Men glöm inte boka bord då denna restaurang är väldigt populär och inte har så många platser.

Ling Ling
Är du en av de som uppskattar storslagenhet och en grandios inramning så kommer du inte att bli besviken här! Restaurang Ling Ling ligger inne på Mandarin Oriental i Marrakech och har en fantastisk utsikt över olivlunden och den stora poolen. Här finns en rymlig uteservering, lounge och bar med fantastisk atmosfär och inredning där Marockanskt möter det asiatiska. Här serveras maten sharing style och alla rätter är inspirerade av singaturrätter från moderrestaurangen Hakkasan, med lokala influenser och smaker. Ling Ling är öppet så gott som året runt för både cocktails och middag.

Café Clock
En nästan rak motsats till föregående nämnda restauranger är denna. Men stämningen här är oslagbar och både mat och dryck är helt fantastisk! Njut av en kamelburgare och en nygjord myntalemonad på taket, som är inredd med en eklektisk boho-känsla. Är det en onsdag- eller lördagskväll föreslår vi att du sen går ner och dansar loss (eller bara klappar i takt) till de lokala damernas trummor och sång. Här är konst, gemenskap och glädje i fokus, mitt i Kasbahn. Du kan även passa på att boka en matlagningskurs tillsammans med vännerna eller kollegorna här. En upplevelse vi starkt rekommenderar!

Medinan
För den modige är Medinan och Jema el-Fna ett självklart stopp för en bit att äta! Här hittar du stånd med lokala specialiteter som snigelsoppa och kokt fårskalle, men även spännande kryddblandningar och berg av bakverk. Perfekt att ta en bit medan du shoppar loss bland allt som finns att hitta inne bland medinans myllrande stånd.

Förslag på reseupplägg

Medelstor grupp (ca 30p, 5-6 dagar)

Dag 1
Flyg med snabb mellanlandning till Marrakesh. Incheckning och lunch följt av eftermiddagskonferens på Hotel Sofitel. Kvällsdopp i poolen innan det är dags att bege sig till kvällens middag på La Maison Arabe där det bjuds på fantastiskt vällagad traditionell Marockansk mat och soft underhållning.

Dag 2
Frukost från den dignande buffén innan det är dags för konferens fram till lunch igen. Sedan delas gruppen upp och cirkulerar mellan att upptäcka olika saker i Medinan, rida kamel och gå på matlagningskurs.

Efter ett snabbt stopp på rummet för ombyte är det dags att bege sig till en av hotellets egna restauranger där det bjuds på både mat och underhållning av hög kvalitet innan det är dags att bege sig ganska tidigt i säng.

Dag 3
Upp i ottan och iväg! I gryningen lyfter luftballongen och ni får njuta av att se solen gå upp bakom Atlasbergen. Efter en njutningsbar stund med fantastisk utsikt landar ni igen och äter gemensamt frukost innan det är dags att bege sig vidare. Nu tar bilar er upp till eco-farmen Terres D’Amanar där det är tembuilding på schemat. Och kanske vågar någon prova på zipline? En gemensam grillkväll vid foten av atlasbergen rundar av dagen.

Dag 4
Efter att ha fått sova ut ordentligt och ätit en god och mättande frukost är det nu dags att bege sig ut i naturen på riktigt. Ett stopp vid sjön Lalla Takerkoust där det bjuds bad, lunch och, för de som vill, Stand Up Paddle på sjön innan det är dags att hoppa på fyrhjulingarna ut i öken. Efter någon timmes ökensafari kommer ni fram till ert eget beduinläger. Här bjuds det en mini-galamiddag med traditionell marockansk livemusik, magdansös och eldjonglör innan DJn tar vid ett par timmar medan ni avrundar er galakväll under stjärnorna. En natt i mjuka sängar i vackert smyckade beduintält är som balsam för själen!

Dag 5
Åter i Marrakech och tillbaka på Sofitel ges ni nu ett par timmar att slappa i solen, stämma av mailen och ta det lugnt en stund. Kanske upptäcka Marrakech på egen hand? Fri lek fram till kvällen denna dag och sedan avslutas resans sista kväll med middag på uteplatsen på Ling Ling där det bjuds en fantastisk avsmakningsmeny med Hakkasans signaturdessert (vår kollegas absoluta favorit) som avslutning.

Dag 6
Frukost och avfärd hem mot Sverige igen.

Vissa bilder i denna artikel på Souken är från shutterstock.com