Destinationskollen: Bled – Slovenien

Bled – En destination som både passar stora och små grupper, både de som endast vill konferera samt de som vill utmana och team-builda.

Bled är en liten stad vid de juliska Alperna, precis i utkanten av den enda (men enorma) nationalparken i Slovenien.

Staden var från början en kurort som naturläkaren Arnold Rikli bidrog till att utveckla. Idag reser folk från hela världen till Bled för att njuta av den vackra naturen och bledsjön – vi vågar nästan påstå att vyerna här är bland de vackraste i Europa!

Förutom vackra vyer och den fantastiska upplevelse- och aktivitetspotentialen som finns i och med läget precis utanför nationalparken och bergen, hittar man här även ett av de bästa konferenshotellen i Europa vi sett!

Sjön är 2.12 km lång och mellan 0.5 till 1 km i bredden under sommaren. Temperaturen i vattnet ligger omkring 23-25 grader på sommaren för att sedan frysa till is under vintern. På vintern kan man åka skridskor istället för båt. Den ikoniska kyrkan mitt ute i vattnet på en liten ö är populär att åka över till med de traditionella träbåtarna ”Pletna”.

Bara 40 minuter från Bled hittar du Sloveniens huvudstad Ljubljana. Även här finns det såklart mängder av spännande saker att se och göra, men vi riktar blickarna direkt mot Bled – för här finns allt du behöver: riktigt bra service, trevliga restauranger, magiska vyer och fantastiska konferens– boende- och eventmöjligheter. Med berg, sjöar och forsar runt om den lilla staden finns det mängder av aktiviteter att göra året om!

Våra bästa konferens- och boendetips

Rikli Balance
Topprenoverat och kanske det bästa konferenshotellet vi stött på hittills runt om i europa. Här finns allt du behöver för en inspirerande konferensdag och mer! Ny, bra teknik, flexibla konferenslokaler, snygg inredning och fantastisk service! Gästrummen är modernt och smart inredda – många har balkong med sjöutsikt. Detta hotell har 150 rum och kan ackommodera många fler än så vid konferens och event.

Grand Hotel Toplice
I en snart 100-år gammal byggnad med välbevarade stuckaturer och detaljer hittar vi 87 klassiskt inredda rum. Vackert snidat trä, parkettgolv, Bleds bästa sjöutsikt och en bankettsal som tar ca 200 personer (och har egen terrass). Behöver vi säga mer? I detta hotell hittar ni även restaurang Julijana som är en av de bättre platserna att äta på i staden, men mer om det senare.

Vila Bled
Med en mer privat placering precis vid Bledsjön hittar vi Vila Bled. Herrgårdsbyggnaden har tidigare varit sommarresidens för den Jugoslaviska presidenten Tito. Idag är denna fantastiska byggnad ett riktigt charmigt hotell med rymliga rum möblerade i 50-talsstil. Här hittar ni två eventlokaler, en för upp till 100 personer och en mindre för max 30, och i anslutning till dessa en fantastisk terrass med utsikt över sjön samt den lilla ön med kyrkan.

Pristava Lepena
På en pittoresk platå med utsikt över dalen och Soca River hittar ni Pristava Lepena, en charmig semesterby byggd i den gamla stilen i regionen.

Dess unika läge gör att besökare kan njuta av naturens ro, ett brett utbud av sportaktiviteter och det rika naturliga och kulturella arvet i dalen. Denna pittoreska oas har endast ca30-50 bässar (50 med extrasängar) fördelat på ett antal små hus som ligger i samlade som en liten by, och passar därför utmärkt om man önskar ett helt eget litet krypin för sitt sällskap i denna storlek – perfekt att kombinera med vandring eller andra aktiviteter i nationalparken.

Matupplevelser vi rekommenderar

Förutom att många av hotellen ovan har fantastiska bankettmöjligheter, och det självklart finns alla möjligheter att skräddarsy en lösning efter just er och ert sällskap, så vill vi även passa på att tipsa om några guldkort i och kring Bled.

Restaurang Julijana
Exklusiv gastronomi, en exklusiv plats knappt 2 meter från sjön och en exklusiv atmosfär – exklusiv tenderar att vara ett ord som bra beskriver Julijana Restaurant bra. Utsikten över sjön och slottet är förtrollande, och de delikatesser som erbjuds kommer garanterat att förnöja. Restaurangen rymmer endast cirka 20 personer, vilket ger den en unik intim karaktär.. men det betyder också att det är viktigt att vara ute i god tid för att få bord.

1906
Uppe en bit på höjden hittar ni restaurang 1906. Restaurangens namn kommer naturligtvis från året då byggnaden stod klar. Idag presenterar Triglav hotells restaurang, med sin kock Viktor Gros, en ledande kraft i stadens kulinariska upplevelser. Här återupplivas traditionella rätter med en modern twist, och i denna miljö kan det även erbjudas vinsprovning i hotellets privata vinkällare, matlagningskurser och mer privata tillställningar.

Castle Bled
Vi har flertalet gånger nämnt den vackra utsikten och naturen, och måste då såklart nämna restaurangen uppe på Castle Bled – här kan vi prata om utsikt!

Dessutom en sober och nästan skandinavisk inredning samt ett riktigt bra kök – en restaurang vi absolut måste lyfta i denna lista helt enkelt.

Hiša Franko
Att inte nämna denna restaurang vore nästan skamligt. Den ligger visserligen inte i Bled, med det är en av världens top 50 bästa restauranger – endast ett stenkast från staden. För de mindre grupper med extremt god framförhållning som vill slå på stort föreslår vi en kväll på Hiša Franko. Här anpassar den helt självlärda Ana Roš med sitt köksteam menyn efter säsongen, och den kulinariska stilen är härligt eklektisk med blandning av traditionella slovenska influenser, med råvaror från kringliggande berg, och moderna internationella trender. Psst..Franko har även 10st hotellrum!

Förslag på upplägg

Dag 1
Ankomst och incheckning på hotellet följs av eftermiddagskonferens. Dagen avrundas bäst med ett dopp eller kanske en promenad runt sjön? Första middagen bjuds sedan på restaurang Julijana, med en fantastisk placering knappt 2 meter från sjön.

Dag 2
Vandring längs någon av de vackra lederna i Sloveniens enda (men enorma) nationalpark. Rutten anpassas efter deltagarnas önskan och förmåga. Övernattning och middag på Pristava Lepena, en lugn oav, avskides från de turistiga kampingplatserna.

Dag 3
Fortsatt vandring längs floden Soča som växer och växer ju längre ner man kommer. Efter en snabb lunch är det sen dags för canyoning som även denna kan anpassas efter gruppens önskemål och förmåga. Klarar ni största vattenfallet?

För den lilla gruppen: Efter att ha pustat ut och adrenalinet lugnat sig en aning blir det ett snabbt stopp för ombyte innan det beger sig till Hisa Franko för middag och övernattning (om gruppens storlek passar).

För de större grupperna: rekommenderar vi retur till Bled och middag på restaurang 1906, alternativt camping och grillkväll runt öppen brasa – här finns även möjlighet att addera en stunds fiske på dagen och då möjlighet att tillaga sin egen fisk.

Dag 4
Åter i Bled är det nu dags att bege sig ut på sjön i de traditionella Plena-båtarna. Ut till den pittoreska ön och den vackra kyrkan, följt av lunch. Eftermiddagen avrundas förslagsvis vid poolen och en chans att få pusta ut en stund efter tidigare dagars naturupplevelse. Middagen serveras sen på höjden på Castle Bleds restaurang.

Dag 5 
Efter en god natts sömn och en rejäl frukost är det nu dags att röra sig tillbaka till Sverige och vardagen igen.